Sunce

 

Sunce

Radost, prijateljstvo, jedinstvo, stabilnost, bratska ljubav (Sunce)

 

Karta Sunce je simbol za očinsku, mušku energiju, kozmičkog oca i bratsku ljubav. Budući da je Sunce primarni izvor života, svjetlosti i topline, ono osvjetljava tamu pa možemo jasno vidjeti naš put. Kao rezultat toga, možemo lakše spoznati što nam je činiti. Sunce opisuje energiju, dobro zdravlje, muževnost, priliku, velikodušnost, samopouzdanje, uspjeh, brak, djecu i materijalno bogatstvo. Sunce nam daje povjerenje i jača samopouzdanje, pa možemo biti sigurni da ćemo biti uspješni u svim našim naporima, bilo u duhovnom, materijalnom ili emocionalnom smislu. Negativne strane ove karte su bahatost, taština i lažno predstavljanje.

 

Značenja tarot karata

 • Smrt

   

  Smrt

  Pretvorba, razdvajanje, gubitak, oslobođenje, revolucija (Škorpion)

   

  U početku bezimena, karta Smrt vrlo rijetko doslovno znači smrt. Umjesto toga, ona je slika duboke preobrazbe, kraj jednog ciklusa i prijelaz u novo stanje. Smrt simbolizira naglu i neizbježan promjenu, smrt starog sebe, tako da možemo razviti novu svijest. Iskustvo može biti bolno, a često se možemo opirati promjenama. Ipak, prihvaćanje i prepoznavanje nužnosti završetka nas oslobađa i omogućuje korjenite promjene, ponovno rađanje i obnavljanje. Negativna interpretacija karte je depresija zbog ignoriranja činjenice da je nečemu kraj, raspad odnosa, opsesija i stagnacija.

   

 • Čarobnjak

   

  Čarobnjak

  Rad, novi početak, aktivnost (Merkur)

  Čarobnjak predstavlja nekoga tko je u stanju ostvariti ciljeve uz pomoć svojih kreativnih sposobnosti i vještina. Čarobnjak simbolizira početak nečega novoga, a u tom je trenutku sve moguće. On označava početak novog odnosa, rođenje nove ideje ili kreativnog projekta, odnosno financijske strategije. Čarobnjak je samouvjerena osoba koja može ostvariti svoj puni potencijal fokusiranjem pozornosti i energiju. S negativne strane, Čarobnjak predstavlja egoizam, izdaju ili manipuliranje drugima zbog osobne koristi.

   

   

 • Zvijezda

   

  Zvijezda

  Sklad, obilje, velikodušnost, poniznost (Vodenjak)

   

  Ovo je iznimno pozitivna karta, koja nam daje nadu i inspiraciju. Zvijezda je simbol naše vjere u budućnost i govori da idemo u pravom smjeru. Zvijezda ukazuje na svijetlu budućnost i daje nam snagu potrebnu kako bismo proširili naše znanje i razvili se emocionalno i duhovno. Pruža nam osjećaj zaštite, nadahnuće i radost te nas potiče da razvijamo svoje talente kako bismo postigli ideale. Čak i u nepovoljnoj situaciji, ova karta donosi pozitivan konačan ishod.

   

   

 • Mjesec

   

  Mjesec

  Mašta, snovi, emocije, natjecanje, iluzija (Ribe)

   

  Mjesec u svim njegovim fazama predstavlja svijet snova, iluzija i ​​podsvijesti. Tradicionalno je simbol ženskog i majčinskog principa. Mjesec je ambivalentna karta, a označava nerealno viđenje stvari: istodobno nadahnjuje i straši. Opisuje promjene raspoloženja i neizvjesnost te nas uči da obratimo pozornost na naše snove, suočimo se s našom podsviješću i nosimo se s problemima koje isplivaju na površinu. Mjesec nas ohrabruje da budemo kreativni i maštoviti. U negativnom smislu označava dvosmislenost, zbunjenost, skrivene strahove i prijevare koje mogu dovesti do neuspjeha.

   

 • Ljubavnici

   

  Ljubavnici

  Izbor, odluka, ljubav, komunikacija, nadahnuće (Blizanci)

   

  Ova karta ne prikazuje samo ključne životne izbore, već i ljubavnike, parove, poslovne partnere, braću i prijatelje. Anđeo između žene i muškarca, prikazan na ovoj kartici, simbolizira borbu između osjećaja i razuma ili osjećaja odgovornosti. Ova karta simbolizira izbore koji moraju biti napravljeni kako bi se u konačnici postigla sreća.  Karta ukazuje na neodlučnost, oklijevanje i naše strahove da ćemo donijeti pogrešnu odluku. U najvećem broju slučaja, karta ljubavnici je karta neizvjesnosti.

   

 • Snaga

   

  Snaga

  Neočekivana promjena, sreća, postajete gospodar vlastite sudbine (Jupiter)

   

  Ova karta pokazuje da fizička snaga tek u kombinaciji s nježnošću postaje prava sila. Ona simbolizira unutarnju snagu, odlučnost da se prevladaju prepreke, samospoznaju i samodisciplinu. Karta nas uči da budemo odgovorni, jer isključivo tako možemo prevladati teškoće. Ova karta ne predstavlja samo fizičku snagu, već i moralnu i emocionalnu. Strpljenje, suosjećanje, prihvaćanje drugih i toleriranje nesavršenosti (u sebi i drugima) osobine su kompletne osobe. Negativne karakteristike ove karte su zlouporaba moći, agresivnost i netrpeljivost.

   

 • Pustinjak

   

  Pustinjak

  Buđenje, prosvjetljenje, kriza, izolacija (Djevica)

   

  Ova karta simbolizira meditaciju, razmišljanje i samoću, mudrost kroz snove i intuiciju. Ukazuje na mir i strpljenje, kojima se postiže zrelost, i na koncu dolazi do duhovne spoznaje. Pustinjak također opisuje duhovnog vođu, poslodavca koji ima svrhu, savjest i mudrost. Zrela osoba, Pustinjak na pokazuje kojim putem da idemo, te nas uči da uzmemo dovoljno vremena za razmišljanje i planiranje. U negativnom smislu, ova karta može ukazivati na izolaciju, nedostatak komunikacije, netoleranciju, krize i sumnje.

   

 • Umjerenost

   

  Umjerenost

  Pružanje pomoći, ozdravljenje, koncentracija, umjerenost (Strijelac)

   

  Karta Umjerenost naglašava potrebu da primirimo strasti i niske nagone kako bismo održali sklad u odnosima. Uči na strpljivosti i toleranciji te predstavlja poveznicu između dviju krajnosti (neba i zemlje, muškog i ženskog principa, početka i kraja). U nepovoljnom smislu karta Umjerenost ukazuje na neodlučnost, nestalnost, opsesiju i nedostatak kontrole.

   

 • Carica

   

  Carica

  Ideje, kreativni impulsi, intelekt (Venera)

   

  Carica označava idealnu ženu, arhetip majke. Ona je matrijarhalnih božica, označava plodnost i seksualnost. Ova sretna karta obećava uspjeh ukoliko smo nježni, brižni i strpljivi, no isto tako ukazuje da moramo biti u stanju čekati prvi trenutak. Kao rezultat toga, naporan rad na kraju se isplati, a emotivni odnosi postaju zadovoljavajući. Carica može, u negativnim situacijama, ukazivati na taštinu, nerazvijenu kreativnost, stagnaciju i apatiju.

   

   

 • Pravda

   

  Pravda

  Pravila, predanost, karma (Vaga)

   

  Na temelju spoznaje da je život u konačnici pošten i pravedan, karta Pravda simbolizira ravnotežu, sklad i pravednost u našim životima. Ona predstavlja izbore koje smo napravili, podsjećajući nas da ih temeljimo na planiranju, razmišljanju i racionalnosti. U ljubavnim odnosima, ukazuje na poštenje, poštovanje i odanost, a u profesionalnom životu na esencijalne vrijednosti kao što su profesionalizam, poštivanje utvrđenih procesa i procedura i pridržavanje pravila. U negativnom smislu ukazuje na neravnotežu, hladnoću i destruktivno ponašanje u vezama.

   

 • Vrag

   

  Vrag

  Materijalizam, seks i novac, laži (Jarac)

   

  Vrag predstavlja našu tamnu stranu, sve ono s čime se izbjegavamo suočiti. Povezuje se sa seksualnošću, iracionalnošću, opsesijom i ovisnostima. Ukazuje na održavanje nezdravih odnosa, ovisničko ponašanje, prekomjernu vezanost za materijalne stvari i opsjednutost moći. Ova karta naglašava potrebu da prihvatimo svoju tamnu stranu kao dio sebe, jer je suočavanje s vlastitim nedostacima put do slobode i sreće. U negativnim situacijama, Vrag označava pretjeranu ambiciju, krutost i zlouporabe ovlasti, kako u poslovnom, tako i u emocionalnom smislu.

   

 • Car

   

  Car

  Aktivnost, odgovornost, kompetentnost, vodstvo (Ovan)

   

  Carica predstavlja majčinsku figuru, a car očinsku figuru. On vlada mudro, održavajući red, autoritet, moć i kontrolu. Car utjelovljuje materijalni svijet, strukturu i red, te uravnotežuje caričine emocije. Podsjeća nas da racionalno razmišljanje, jaka volja i neustrašivost donose uspjeh. On stvara i gradi materijalne stvari, obitelj i zajednicu. Na emocionalnoj razini ova karta simbolizira potvrdu utvrđenih osjećaja, učvršćivanje veza i samopoštovanje. U negativnom značenju, ova karta može značiti despotizam, tiraniju i ometanje bilo kakvog napretka.

   

 • Sud

   

  Sud

  Presuda, uskrsnuće, ozdravljenje, glazba, dobra vijest, otkrivenje (Pluton)

   

  Ova karta predstavlja Sudnji dan ili poziv na buđenje. Budući da jedan ciklus dolazi kraju, moramo se pripremiti za novu fazu u našem razvoju jer nas budućnost čeka. Sad je vrijeme kada napori u prošlosti donose pozitivne rezultate, kada možemo žeti nagrade, kada smo shvatili da idemo u novom smjeru i prepoznajemo naš pravi poziv. U pozitivnom smislu, karta Sud nas podsjeća da kroz iskrenost i refleksiju možemo shvatiti gdje smo pogriješili na našem putu. Moramo naučiti oprostiti sebi sve greške iz prošlosti kako bismo ponovno uspostavili osjećaj vlastite vrijednosti i postignuća. Smješten u negativnom kontekstu, Sud simbolizira neodlučnost, strah od promjena, kajanje i žaljenje.

   

 • Svijet

   

  Svijet  

  Cilj, realizacija, putovanja, ispunjenje (Saturn)

  Ovo je jedna od najsretnijih karata jer je simbol onoga što možemo postići. Označava kraj jednog ciklusa i početak drugog. Sreća i ispunjenje. Ova karta daje nam snagu i volju da ostvarimo ciljeve i spremno i odvažno zakoračimo u novu avanturu. Spremni smo za promjene i svjesni svega, znamo da je važno biti hrabar. Sretan početak ljubavne veze, porast popularnosti i priznanje za uloženi trud.

   

   

 • Luda

   

  Luda

  Otvorenost za sve mogućnosti, putovanje, potraga (Uran)

   

  Luda je karta bez broja, a obično se nalazi na početku ili kraju glavne Arkane, te prikazuje naše iskustvo učenja kroz život od početka do kraja. Luda označava potencijal i sposobnosti, put prema samospoznaji. Luda je u isto vrijeme i uplašena i željna avanture, naizgled je otvorena za sve mogućnosti, ali i svjesna opasnosti na putu. Iracionalni impulsi, ludosti i loše procjene samo su neki od negativnih aspekata ove karte. Na kraju svog putovanja, Luda je naučila životne lekcije i svjesna je svoje uloge.

   

 • Obješeni čovjek

   

  Obješeni čovjek

  Prihvaćanje, refleksija, pažljivost, smirenost, žrtva (Neptun)

   

  Obješeni čovjek je uznemirujuća, misteriozna karta, jer simbolizira preokret naše životne situacije, sve kontradikcije s kojima se suočavamo u životu. Iako se doima ograničenim i bespomoćnim, Obješeni čovjek izgleda mirno i opušteno. Karta ukazuje na prihvaćanje nove situacije, razmišljanje i spokoj. Duboko zamišljen, čini se da je dosegao višu svijest. Puštajući i odustajući, iako bolno, jedini je način da prevladamo ograničenja i u konačnici postanemo slobodna, samosvjesna bića. U negativnom okruženju ova karta sugerira manipulaciju, pasivnost, beskorisnu žrtvu i apatiju.

   

 • Sunce

   

  Sunce

  Radost, prijateljstvo, jedinstvo, stabilnost, bratska ljubav (Sunce)

   

  Karta Sunce je simbol za očinsku, mušku energiju, kozmičkog oca i bratsku ljubav. Budući da je Sunce primarni izvor života, svjetlosti i topline, ono osvjetljava tamu pa možemo jasno vidjeti naš put. Kao rezultat toga, možemo lakše spoznati što nam je činiti. Sunce opisuje energiju, dobro zdravlje, muževnost, priliku, velikodušnost, samopouzdanje, uspjeh, brak, djecu i materijalno bogatstvo. Sunce nam daje povjerenje i jača samopouzdanje, pa možemo biti sigurni da ćemo biti uspješni u svim našim naporima, bilo u duhovnom, materijalnom ili emocionalnom smislu. Negativne strane ove karte su bahatost, taština i lažno predstavljanje.

   

 • Kula

   

  Kula

  Iznenadna promjena, ponos, oslobođenje (Mars)

   

  Ova karta nas uči da ni fizičke ni emocionalne strukture koje gradimo nisu trajne i stabilne, već se mogu odjednom raspasti, unatoč našim naporima da to izbjegnemo. Kula nam ukazuje da moramo promijeniti stara uvjerenja i vrijednosti, prestati gajiti iluzije, održavati nezdrave odnose i stari način života. Nagla promjena pomaže nam da se suočimo s nepoznatim, tjera nas da krenemo naprijed i oslobađa nas od društvenih konvencija, nakon čega možemo otkriti svoju svrhu u životu. Neprihvaćanje neizbježnih promjena donosi negativne posljedice, a to su gubici, bol i stagnacija.

   

 • Kočija

   

  Kočija

  Pobjeda, uspjeh, završetak (Rak)

   

  Kočija simbolizira entuzijazam, natjecanje i trijumf. Uspjeh i pobjeda se postižu primjenom svih raspoloživih sredstava - fizičkim, duhovnim i intelektualnim. Kočija simbolizira pozitivnu stranu osobe, balansira proturječne emocije, označava prevladavanje prepreka uz napor, vodi do transformacije i samospoznaje. S negativne strane, ukazuje na pomalo iktatorski pristup, nesmotrenost, i ekstremnu ambicioznost.

   

   

 • Kolo sreće

   

  Kolo sreće

  Neočekivana promjena, sreća, postajete gospodar vlastite sudbine (Jupiter)

   

  Kolo sreće simbolizira ciklus života, pobjede i gubitke, uspone i padove, neočekivanu sreću, napredak i zastoje, uspjeh i neuspjeh - dvojnost stvari. Predstavlja proboj, sretan set okolnosti, prilike, iznenađenja, brzu promjenu, nagovještavajući sreću i poticanje razvoja. Ova karta predstavlja naše otkrivanja životnih ciklusa i obrazaca, otkriće naše svrhe u životu, te spoznaju da ništa nije vječno. U negativnom kontekstu, karta ukazuje na neuspjeh, nesreću, kockanje, pogoršanje situacije.

   

   

 • Papa

   

  Papa

  Nastava, škola, blagoslov, ritual, brak (Bik)

   

  Papa predstavlja tradicionalne vrijednosti i moralni razvoj. On je mudar učitelj ili savjetnik na putu u potrazi za duhovnom istinom. Opisan kao vjerska figura u svečanom ruha, on tumači božanski zakon i teološko učenje. Iako ova karta implicira da je povezan s crkvom, Papa ne označava samo organizirane religije, već i općeniti sve skupine i institucije, kao što su škole, klubovi, društva - svaka organizacija s dodijeljenim odgovornostima. Papa je simbol za pravila, proceduru, red i strukturu. Negativno, označava dogmatizam i neprilagodljivost.

   

 • Velika svećenica

   

  Velika svećenica

  Receptivnost, pasivnost i potencijal, znanje, tajne (Mjesec)

  Ova je karta simbol nesvjesnog, duhovne snage i razumijevanje viših istina kroz snove i intuiciju. Visoka svećenica posjeduje snažnu intuiciju i nastoji stvoriti unutarnju ravnotežu. Zavirite duboko u sebe i vjerujte svom osjećaju, a odluke donosite na temelju intuicije. Visoka svećenica također može predstavljati platonsku ljubav, stanku u procesu koji se napreduje ili čak zastoj, izazivajući sumnje i zbunjenosti.