Idealno mjesto za godišnji odmor

 

Bliži se ljeto i zadnji je trenutak da organizirate godišnji odmor, ukoliko ste toliki sretnici da ga možete priuštiti ili da uopće radite. Nije svaka destinacija za svakoga; neki vole tulumariti, neki odmarati u tišini, a kao što bi se stanovnici Novalje složili, teško je jedno i drugo spojiti zajedno. Ovaj članak nije za parove, već za sve samce koji svoj status vole i nisu spremni na kompromise. Kakav vam, dakle, odmor paše?

 

OVAN

PREPORUKA: IBIZA

JEFTINIJA OPCIJA: NOVALJA

Ovna je nemoguće prikovati za jedno mjesto i navesti ga da se izležava na plaži uz dobru knjigu. Nema te teen vampirske sage koja će mu biti zanimljiva, koliko aktivan odmor ispunjen sportom i rekreacijom; prvo će surfati, pa wind surfati, pa roniti na dah s puškom, pa na bocu bez puške. Tako će ispuniti jutro. Poslijepodne bi mogao na tenis, bacit će partiju odbojke na pijesku, a predvečer će zavoditi djevojke ili momke po najrazvikanijim klubovima.

 

BIK

PREPORUKA: PROVANSA

JEFTINIJA OPCIJA: DALMATINSKA ZAGORA

Uživanje u ljepoti prirode i kušanje njezinih draži odmor je iz snova svakog prosječnog Bika. Bez mnogo naprezanja, s mnogo gastronomskih uživanja i kušanja sim, kušanja tam, dan je moguće ispuniti u trenu. Nakon fine večerice, obavezan je koktel uz plažu i pogled na ljupke djevojke ili mladiće kojima će mignuti par puta, onako ovlaš.

 

BLIZANCI

PREPORUKA: SAFARI

JEFTINIJA OPCIJA: BICIKLOM PO LIJEPOM NAŠOM

Nemirni Blizanac ne želi odmor, on želi pustolovinu koju će moći prepričavati iznova i iznova svojoj baki, njezinim frendicama i svima koje putem presretne. Želi vidjeti lava ili barem zbilja veliku kozu, želi kušati egzotična jela ili ona koja tako djeluju. Izlasci, dakako, nisu isključeni, svaku večer novi klub, nove ženske/muški – idealno!

 

RAK

PREPORUKA: ROMATIČNI PARIZ

JEFTINIJA OPCIJA: ROŠKI SLAP

Putovanje znači uspomena, a uspomene Rak čuva poput dragocjenog kamenja u njedrima. Rak će izabrati romantične ulice u cvijeću, šetnje zelenim avenijama gradova ili dugim pješčanim plažama na moru. U ruci je obavezan fotoaparat kako bi na fejsbuku objavio doti jednu fotografiju uz opširna objašnjenja svakog detalja. Lajkovi ne ginu!

 

LAV

PREPORUKA: MIAMI

JEFTINIJA OPCIJA: ŽIVOGOŠĆE

Što toplije, to bolje. Lav mora pokazati svoje zanosno i preplanulo tijelo, prošetati se i šepuriti plažom barem tri puta. Unatoč urođenoj aktivnosti, rado će preležati poslijepodne na suncu dobro nauljen i strpljiv, čak će se i okretati svakih pola sata kako bi ujednačio ten. Navečer će se uvući u usku bijelu opravu, zalizat će kosu i spektakularnim plesom u diskaču hvatati najoskudnije odjevene komade.

 

DJEVICA

PREPORUKA: TOSKANA

JEFTINIJA OPCIJA: ISTRA

Izbirljiva Djevica neće bilo kamo, a kad joj se ukaže prilika da nikome ne treba udovoljavati niti raditi kompromise, preskočit će i plažu i gužve i prljave gradove i prepustiti se uživanju u čistom zraku i najboljim vinima, sirevima i namazima od tune. Priuštit će si edukativne izlete i posjete muzeju, a u iznimnim slučajevima opustit će se uz čaj u ljupkoj lokalnoj gostionici.

 

VAGA

PREPORUKA: GRČKA

JEFTINIJA OPCIJA: ŠIPAN

Makar i slobodne, Vage žele da sve na  njihovom odmoru ima veze sa romantikom, da svaki kamen priča svoju priču, a pogled u suton nadahnjuje na umjetničko stvaralaštvo. Sjedeći u baru s pogledom na more, Vage će ipak pogledom snimati lijepe strance i pijući vino iz visoke čaše sanjariti o nekom romantičnom Francuzu s još romantičnijim naglaskom, ili dalmatinskom galebu sa zlatnim lancem oko vrata.

 

ŠKORPION

PREPORUKA: MADRID

JEFTINIJA OPCIJA: RIJEKA

Škorpion nikad ne bira gradove zbog kulturne ponude. Njemu je dojadio mentalitet malog mjesta i želi upoznati zadrte ljubitelje gradske zabave za zajedničke vatrene noći, istomišljenike koji ni usred ljeta ne napuštaju asfalt. Ne zanimaju ga romantične večere ni šetnje u suton, ponajmanje jeftini suveniri po štandovima. Škorpion želi strast i akciju, i potrudit će se da ih stvori.

 

STRIJELAC

PREPORUKA: EUROPA (kao bekpeker)

JEFTINIJA OPCIJA: LIJEPA NAŠA (kao jezivi autostopist)

I jedan dan biti na istom mjestu Strijelcu je previše. On je prototip entuzijastičnog bekpekera koji će prespavati na neznančevu kauču, klupici u parku, zabitnim hostelima s vlasnicima koji pomalo podsjećaju na Normana Batesa i njegovu majku. Ništa to Strijelcu ne smeta. Zanosi se svim, ali sve mu dojadi u trenu, pa je stalni pokret za njega idealna opcija. Usput će vjerojatno oko sebe skupiti i ekipu drugih probisvijeta.

 

JARAC

PREPORUKA: ST.BARTS

JEFTINIJA OPCIJA: HVAR

Jarac želi ići tamo gdje odlaze svi koji nešto znače. U precizno isplaniranom danu naći će vrijeme za kupanje, sunčanje, rani ručak, tenis, popodnevni spavanac, večeru u luksuznom restoranu i piće u najboljim klubovima. Nađe li se vremena u prepunom rasporedu, priuštit će si bezazleno očijukanje, a možda odabranu osobu i počastiti večerom u finom restoranu.

 

VODENJAK

PREPORUKA: AMAZONA

JEFTINIJA OPCIJA: LONJSKO POLJE

Premda bi duhovno putovanje u Indiju bilo idealno, za odmor će Vodenjak izabrati nešto što nitko nije. Ne treba biti ni lijepo, ni razvikano, važno je da je jedinstveno, originalno i posebno. Idealno bi bilo kada bi sa sobom imali kameru i snimali čitavo putovanje kako bi ga kasnije objavili na Youtubu i slali ga naokolo e-mailom, jer su protivnici Facebooka.

 

RIBE

PREPORUKA: ST.LUCIA

JEFTINIJA OPCIJA: DUGI OTOK

Ribe biraju obale koje su jedinstvene i netaknute, onakve kakve su stoljećima bile, bez suncobrana i plastičnih ležaljki i debelih stranaca razvaljenih poput nasukanog kita na plaži sa bocom vodke uza se. Riba će se zavaliti na ručnik u osamljenoj plaži, listati omiljenu knjigu i ustati iz hladovine bora tek kada sunce posve zađe. U večernjim satima će uživati u zagrljaju lokalnog galeba, koji će ih osvojiti svojim otrcanim frazama i zauvijek ostati u pamćenju kao ljubav njihova života.

 

I.G.

 

 

Pročitajte još...