Zašto se bojimo petka 13?

 

Znate li što je paraskavedekatriafobija?

Ako ne znate, niste jedini. Iznenadit ćete se kad saznate da je to stručni naziv za strah od petka 13, koji će se ove godine dogoditi u rujnu. 

 

Strah od te brojke u svijetu nije nimalo zanemariv. Oko 80% nebodera u svijetu nema 13. kat, velik broj aerodroma nema 13. izlaz na piste. Bolnice i hoteli često nemaju sobu pod brojem 13.Postoji nekoliko različitih teorija zbog čega je petak 13. došao na zao glas.

Po jednoj od teorija, vjeruje se da je strah nastao u Norveškoj. 12 bogova u Valhalli imalo je večeru na koju je banuo 13. nezvani gost Loki. Njegovom zaslugom ubijen je Balder, bog veselja i zadovoljstva, a od tog trenutka brojka 13 se smatra kobnom.

Nesretni broj 13 korijene vuče i iz Biblije. Apostol Juda koji je izdao Isusa bio je trinaesti gost na Posljednjoj večeri.

Numerolozi broj 12 smatraju kompletnim brojem: godina ima 12 mjeseci, 12 je znakova zodijaka, 12 bogova Olimpa, 12 Herkulovih zadataka Herkulovih, 12 plemena Izraela, 12 Isusovih apostola. Nakon kompletnog broja 12, javlja se trinaest.

 

Zašto baš petak?

Većina povjesničara vjeruje kako je petak 13. na zao glas došao nakon što je na taj dan 1307. godine francuski kralj Philippe le Bel u dogovoru s tadašnjim Papom naredio uhićenje više od stotine vitezova iz reda Templara pod optužbom hereze. U idućih sedam godina mnogi su bili mučeni i ubijeni, a još više ih je zatvoreno.