Astrološke metode predviđanja

 

Astrolozima su na raspolaganju četiri glavne metode za određivanje budućnosti. Ove prediktivne metode postoje već tisućama godina, te pomažu astrolozima da analiziraju budućnost ljubavnih veza, događaja i utvrde pozitivne i negativne okolnosti neke situacije.

Da bi prediktivne metode funkcionirale, potreban je određeni datum na temelju kojeg astrolog može napraviti natalnu kartu - to je obično nečiji datum rođenja, datum događaja ili točno vrijeme postavljanja pitanja. Događaj može biti otvaranje restorana, potpisivanje ugovora ili sudski proces, a za dato vrijeme i mjesto izradi se natalna karta na temelju koje astrolog može predvidjeti krajnji ishod.

Postoje četiri glavna načina za predviđanje budućnosti: solarni i lunarni povratak, progresije ili sekundarne direkcije, horarna astrologija i tranziti.

 

Solarni povratak – godišnji horoskop

Solarni povratak računa se za vrijeme kad se Sunce vrati na istu poziciju na kojoj se nalazilo u natalnoj karti.

Za računanje solarnog povratka potrebno je napraviti kartu na temelju datuma i sata rođenja te mjesta na kojem je osoba boravila u trenutku rođendana. Solarni povratak se zatim tumači na temelju izrađene natalne karte koja objašnjava događaje unutar godinu dana – sve do klijentovog sljedećeg rođendana.

Koristeći ovu metodu, moguće je otkriti važne planetarne utjecaje i događaje tijekom cijele godine od jednog do drugog rođendana. Isti proces koristi se za računanje lunarnog povratka, koji se događa svakih 28 dana, što je vrijeme potrebno Mjesecu da se vrati u znak i položaj u kojem se nalazio u trenutku rođenja osobe.

 

Progresije – sekundarne direkcije

Progresije su karte koje funkcioniraju po principu - jedan dan za jednu godinu života. To je drevna tehnika koja se ne koristi u tolikoj mjeri, budući da vanjski planeti (Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton) tad još nisu bili otkriveni.

Progresije se temelju na kretanju Sunca po jedan stupanj zodijaka, što odgovara jednoj godini života. Na taj način pomiču se i druge planete, i u skladu time se mogu tumačiti.

 

Horarna astrologija

Horarna astrologija daje odgovor na konkretno pitanje, a temelji se na izradi karte za točno vrijeme i mjesto na kojem je pitanje postavljeno. Tumačenje se zatim provodi prema određenom skupu pravila, a karta pokazuje konačan ishod i daje precizan odgovor na konkretno pitanje. Koristeći ovu tehniku, moguće je predvidjeti važne događaje ili barem dobiti uvid u ono što će se dogoditi.

 

Tranziti

Tranziti su iznimno učinkovit način izrade prognoza. Ova predviđanja su obično preciznija kad se radi o kretanju brzih planeta (Merkur, Venera i Mars), jer je moguće utvrditi datume kad će se nešto dogoditi. U nekim slučajevima, i Mjesec može igrati važnu ulogu.

Vanjski planeti se duže zadržavaju na jednom mjestu pa njihovi utjecaji mogu trajati dugo vremena.

 

 

Danas se za predviđanje većinom koristi solarni (godišnji) horoskop, koji u kombinaciji s tranzitima planeta može dati dobru sliku o predstojećim događajima.